Waar let de jury op?

Tijdens de regionale scoutingwedstrijden (RSW) worden alle aspecten van Scouting meegenomen in de beoordeling. Niet alleen het kamperen, maar ook creativiteit, samenwerking en inzet tellen mee. Door alle factoren te beoordelen kan er aan het einde van het weekend worden bepaald welke patrouille de beste scouts van regio Twenteland zijn. 

De RSW is opgedeeld in tien hoofdstukken. We zullen deze tien hoofdstukken onder de loep nemen en benadrukken waar de jury op let in haar beoordeling. 

In het algemeen is het belangrijk te weten dat er bij een aantal onderdelen gekeken met name gekeken wordt hoe het praktisch bruikbaar is. 

Opbouw (120 punten)

Het gaat hier om de kampopbouw van de tent, keuken en het terrein eromheen. Hierbij wordt o.a. gelet op werk-netheid, veiligheid en materiaalverzorging. 

Samenwerking (400 punten)

Gedurende het hele kamp zal de samenwerking worden beoordeeld. De belangrijkste vraag hier: is de patrouille in staat om als groep samen te werken? 

De samenwerking wordt beoordeeld tijdens de opbouw, het koken en de afbraak door de jury en gedurende het hele weekend door de subkampleiding. 

Thema en Rode Draad Opdracht (540 punten)

Het gaat hier om de creativiteit en originaliteit binnen het thema. De hoofdvraag: hoe creatief en origineel wordt het thema toegepast door de scouts? 

De punten kunnen worden verdiend voor de thematische aankleding van het kampterrein, de originaliteit en creativiteit van de themakleding, de thematische maaltijd en de rode draad opdracht [meer informatie over deze opdracht worden tijdens de wedstrijden toegelicht]. 

Kamp Beoordeling Keuken (380 punten)

De hoofdvraag van de kampbeoordelingen: wordt er op een logische, praktische en goede manier gekampeerd?  

Punten kunnen verdiend worden door aandacht te besteden aan onder andere; correcte sjorringen, indeling van de keuken, veiligheid, plaatsing zeil en netheid.  

Richt daarbij de keuken dusdanig in dat het direct, veilig, te gebruiken is. De gasfles hoeft niet aangesloten te zijn, maar het gasstel/de brander moet wel op de plek staan. 

Kamp Beoordeling Tent (370 punten)

De hoofdvraag van de kampbeoordelingen: Wordt er op een logische, praktische en goede manier gekampeerd?  

Punten kunnen verdiend worden door aandacht te besteden aan onder andere; plaatsing van de haringen, afstelling frame en hoogte en netheid in de tent. 

Richt daarbij de tent dusdanig in dat het direct bij slecht weer op een praktische manier te gebruiken is. De tent moet compleet staan, slaapmatjes mogen dag-klaar gemaakt zijn. 

Kamp Beoordeling Terrein en Kist(en) (280 punten)

De hoofdvraag van de kampbeoordelingen: wordt er op een logische, praktische en goede manier gekampeerd?  

Punten kunnen verdiend worden door aandacht te besteden aan onder andere; netheid en indeling van de kist, eten veilig (zo nodig gekoeld) en gescheiden van non-food opgeslagen, logische indeling kist/etenswaar en plek voor afval.  

Denk bij terrein inrichting aan een praktische en logische indeling van tent en keuken ook ten opzichte van elkaar. 

Koken en eten (810 punten)

Op zaterdagavond bereiden de scouts een themamaaltijd die beoordeeld wordt. De  belangrijkste vraag van dit onderdeel: zijn de scouts in staat een lekkere, leuke en voedzame driegangen maaltijd te bereiden? Hierbij wordt beoordeeld wat de deelnemers eten, waarbij de jury als een extra patrouille lid te beschouwen is en hetzelfde eet. Punten kunnen verdiend worden door tijdens de voorbereiding te letten op hygiëne en veiligheid, moeilijkheid en originaliteit van de maaltijd, presentatie van de maaltijd en de smaak van de gangen. 

Spellen (Max. 1.000 punten)

Op zaterdagavond en zondagochtend zullen er twee grote spelen worden georganiseerd. De hoofdvraag: hoe creatief en inventief zijn de scouts tijdens de spellen, en zetten ze zich volledig in? 

Binnen de spellen zal er een puntenverdeling zijn. Dit is afhankelijk van het soort spel. Ook zal er door spelleiding en jury worden gekeken naar de inzet van patrouilles en/of patrouilleleden. 

Hike (Max. 1.000 punten)

Op de zaterdag zullen de scouts een hike gaan lopen. De belangrijkste vraag: zijn de scouts in staat om met gebruikelijke scoutingtechnieken een hike te voltooien? 

Bij de hike zal gelet worden op de thematische spellen onderweg waar punten te verdienen zijn en hoeveel tijd het kost de hike te voltooien (of indien niet voltooid; hoeveel posten zijn behaald). 

Afbraak (370 punten)

Op zondagmiddag wordt het kampterrein afgebroken. Het is uiteraard de bedoeling om na het kamperen niets meer te zien van de aanwezigheid.  

Hierbij wordt o.a. gelet op de staat van het terrein na het kamperen, veiligheid, materiaalverzorging en het inleveren van de patrouillenummers. 

Overige opmerkingen en tips: 

De jury let ook op voedselveiligheid: bewaar bederfelijke waren altijd in een koelbox- of tas, uit de zon en van de grond af. Een goede tip is om je vlees bevroren mee te nemen naar de RSW! 

  • Iets wat niet aanwezig is wordt beoordeeld met nul punten. Bijvoorbeeld: geen zeil over je keuken, geen 3e gang tijdens het eten, enz. 
  • In het verleden werd op zaterdagmiddag tijdens het eten de themafoto gemaakt. Dit jaar gaat het iets anders, hierover hoor je op de RSW zelf meer. Wél wordt je themakleding nog steeds beoordeeld voor punten! Zorg dus dat je zo thematisch mogelijke kleding meeneemt! 
  • Op zondagmorgen wordt je afwas en je kampkist beoordeeld. Zorg dus dat je op zondagochtend al je afwas gedaan hebt. 
  • Zelf gemaakt heeft in het algemeen de voorkeur boven kant-en-klaar. Dat geldt voor eten, maar ook voor thema-kleding en andere zaken. 
  • Als je weg gaat van de tent, zorg je dat deze afgesloten is. Daarnaast zorg je ervoor dat de keuken opgeruimd is.